Moravské koláče
Pečení

Moravské koláče jako od babičky

Pocházím z Moravy a tyhle koláče jsou u nás tradicí. Nechci říct, že bychom tyto koláče měli každou neděli na stole, ale dělali se u nás tak často, že jsem si je přenesla i do své domácnosti a přítel a tchán se po nich můžou doslova utlouct. 

Takže hurá do kuchyně a jdeme na to. 

Na těsto: 

  • 42 g droždí
  • 400 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 110 g krupicového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 100 g másla (rozpuštěného)
  • citronová kůra
  • špetka muškátového oříšku

Na náplň:

  • 300 g měkkého tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • citronová kůra

Na drobenku:

  • 50 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • povidla (případně jinou náplň)
  • vejce na potření

Nejprve si připravte kvásek. Do mléka pokojové teploty dejte lžíci mouky, lžíci cukru a rozdrobte drožsí. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. V míse smíchejte všechny suroviny na těsto a poté i vzešlý kvásek. Vypracujte vláčné řidší těsto, které nechte pod utěrkou cca 40 minut vykynout. 

Připravte si drobenku tak, že smícháte všechny suroviny a ručně zpracujete tak až se směs začne “drobit”.

Vykynuté těsto si rozdělte na cca 30 stejně velkých kusů a uválejte z nich placičky. Doprostřed každé placky dejte lžičku tvarohové náplně, kterou vytvoříte jen smícháním surovin a zabalte je jako šáteček. Spojem dolů dejte bochánky na plech a nechte ještě asi 20 minut kynout na plechu. 

Prstem udělejte důlek na vršku koláčků a potřete je rozšlehaným vejcem. Do ďolíku dejte lžičku povidel a posypte drobenkou. Dejte péct na 180 °C cca 15 minut. 

Napište, zda se vám taky povedly. 🙂 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *