Pečení

Mazanec, bez kterého to nejsou ty pravé Velikonoce

Počasí se začíná lepšit, večery prodlužovat a ve vzduchu je cítit jaro. To je znamení toho, že budou Velikonoce (tedy pokud ještě nestihne nasněžit, jak to bývá některé roky).

A bez čeho si neumíte představit Velikonoce? Je to beránek, kraslice nebo mazanec? A jelikož já mám ráda všechny tradice, tak se můžete těšit na report ze všech těchto věcí a třeba se nechat trochu inspirovat. 🙂

A začneme receptem na tento bezkonkurenčně nejlepší mazanec na světě:

  • 350 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • čerstvé nebo sušené droždí
  • 90 g rozpuštěného mléka
  • 150 ml mléka
  • 3 žloutky
  • citronovou kůru
  • 45 g plátkových mandlí
  • vejce na potření

Záleží, jaké máte droždí. V případě, že máte čerstvé, tak si připravte kvásek (do poloviny vlažného mléka dejte lžíci mouky, lžíci cukru a rozdrobte droždí). Jakmile vzejde kvásek, přilijte ho do suchých surovin a poté přidejte tekuté. Pokud použijete sušené, tak ho rovnou přimíchejte do mouky, cukru, vanilkového cukru a přidejte tekuté suroviny. Do těsta také přidejte 3/4 plátkových mandlí. Směs vymíchejte a nechte cca 45 minut pod utěrkou kynout.

Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopte ho na pracovní desku, lehce propracujte a vytvarujte typický kulatý tvar mazance. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě minimálně hodinu kynout.

Vykynutý mazanec potřete vajíčkem a posypte mandlemi. Dejte do předem vyhřáté trouby na 170 °C a pečte cca 45 minut. Zda je mazanec hotový poznáte tím, že do něj zapíchnete špejli a ta je po vytažení suchá.

TIP: Do těsta můžete přidat ještě rozinky, ale ty my moc nemusíme, takže můj mazanec byl jen s mandlemi.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *